Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκαν και στην πόλη όπου αναβίωσαν, την Αθήνα. Αθλητές από όλα τα κράτη θα συναγωνισθούν ειρηνικά, μπροστά στους χιλιάδες θεατές που θα παρακολουθήσουν από κοντά αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Φιλοδοξία μας, σαν χώρα, είναι να διοργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία τους. Για το Πυροσβεστικό Σώμα, στόχος του δεν είναι άλλος, από τη διασφάλιση ενός αποδεκτού επιπέδου ασφάλειας για αθλητές, θεατές και γενικά όλους τους συμμετέχοντες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως γνωστό είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Αυτό γίνεται αντιληπτό, ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς των εμπλεκομένων:
. 22.000 αθλητές και αξιωματούχοι ομάδων
. 3.450 διαιτητές - κριτές
. 24.600 δημοσιογράφοι και τεχνικοί ΜΜΕ
. 4.700.000 θεατές με εισιτήρια
. 1.100 μέλη, συνοδοί και εκπρόσωποι των ΔΟΕ και ΔΠΕ
. 391 αρχηγοί κρατών, βασιλείς και λοιποί διεθνείς αξιωματούχοι (VIP)
. 1.600 μέλη διεθνών Ομοσπονδιών
. 35.000 προσκεκλημένοι χορηγών και στελέχη χορηγών
. 181.200 προσωπικό: 5.200 έμμισθοι, 60.000 εθελοντές, 117.000 συμβασιούχοι έργου.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, αποτελεί για την Ελλάδα πρόκληση, στοίχημα και ταυτόχρονα, ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), μια ειδική αυτοτελής υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2001, με σκοπό τον επιτελικό σχεδιασμό και την επιχειρησιακή εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και τάξης, που απαιτούνται τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και της διεξαγωγής των Αγώνων. Επίσης, στη Δ.Α.Ο.Α. έχει ανατεθεί ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών και φορέων, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ασφάλεια των Αγώνων, δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ε.Υ.Π. Το Πυροσβεστικό Σώμα εκπροσωπείται στη Δ.Α.Ο.Α. με το Γραφείο Π.Σ., στο οποίο Επικεφαλής είναι Ανώτερος Αξιωματικός.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Το 80% των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ήδη έτοιμο και όλες ανταποκρίνονται στις υψηλότερες προδιαγραφές των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις διακρίνονται σε:

-Αθλητικές εγκαταστάσεις, στις οποίες θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων ανεπτυγμένο σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), το Ολυμπιακό Συγκρότημα παραλιακής ζώνης Φαλήρου, το Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού, τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Μαραθώνα, το Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδίου και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, αθλήματα θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις Ολυμπιακές Πόλεις, Θεσσαλονίκη (Καυτατζόγλειο Στάδιο), Βόλο (Πανθεσσαλικό Στάδιο), Πάτρα (Εθνικό Στάδιο) και Ηράκλειο (Παγκρήτιο Στάδιο).

- Μη αθλητικές εγκαταστάσεις: σε αυτές συγκαταλέγονται, κατ' αρχάς, το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα φιλοξενήσει περίπου 16.000 αθλητές και συνοδούς των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το χωριό αυτό καταλαμβάνει έκταση 1.240 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε μικρή απόσταση από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο. Άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις είναι το Κέντρο Γραπτού Τύπου με 5.500 δημοσιογράφους και φωτογράφους, το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο, στο οποίο θα εργάζονται 10.000 άτομα, ο διεθνής αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 600 καθημερινές πτήσεις προς και από την Αθήνα, η Ολυμπιακή Λιμενική Ζώνη Πειραιά, όπου θα καταπλεύσουν 11 κρουαζιερόπλοια (πλωτά ξενοδοχεία) για τη διαμονή 20.000 ατόμων και η Ολυμπιακή Μαρίνα Φλοίσβου, όπου πρόκειται να ελλιμενιστούν 130 σκάφη.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για την ασφάλεια των παραπάνω εγκαταστάσεων, προβλέπεται ένα ιδιαίτερο σύστημα διοίκησης, το οποίο αποτελείται από: - Το Ολυμπιακό Στρατηγικό Κέντρο Ασφάλειας (Ο.Σ.Κ.Α), το οποίο έχει την ευθύνη της ασφάλειας των Αγώνων σε όλη την επικράτεια και εκπροσωπείται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. - Το Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας (Ο.Κ.Α), που αποτελεί τη Γενική Επιχειρησιακή Διοίκηση Ασφάλειας και ταυτόχρονα, το Κέντρο Επιχειρήσεων. - Το Ολυμπιακό Κέντρο Ενόπλων Δυνάμεων (Ο.Κ.Ε.Δ.) - Το Ολυμπιακό Κέντρο Λιμενικού Σώματος (Ο.Κ.Ε.Λ.Σ.) και - Το Ολυμπιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (Ο.ΚΕ.Π.Σ), που ασκούν τη διοίκηση, το συντονισμό και τον έλεγχο των αντίστοιχων διοικήσεων, επιχειρήσεων και δυνάμεων. - Το Ολυμπιακό Περιφερειακό Κέντρο Ασφάλειας (Ο.Π.Κ.Α.), το οποίο έχει τη διοίκηση, το συντονισμό και τον έλεγχο στην περιοχή ευθύνης του. Συνολικά, θα λειτουργήσουν επτά (7) Ο.Π.Κ.Α. και τέσσερα (4) Επιχειρησιακά Κέντρα στις Ολυμπιακές Πόλεις. - Το Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας Εγκατάστασης (Ο.Κ.Α.Ε.), το οποίο είναι η βασική οργανωτική μονάδα σε επίπεδο εγκατάστασης. Διοικείται από Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 100 Ο.Κ.Α.Ε. στην Αττική και τις Ολυμπιακές Πόλεις.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αναπτύξει ιδιαίτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με δυνάμεις πυρόσβεσης και διάσωσης σε 24ωρη βάση σε όλες τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που θα διατεθούν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα τελούν υπό ενιαία Διοίκηση, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και θα είναι διαρθρωμένη σε τέσσερα επίπεδα. Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων κάθε εγκατάστασης έχει όλες τις επιχειρησιακές και διοικητικές λειτουργίες μέσα σε μια Ολυμπιακή ή Παραολυμπιακή εγκατάσταση για την αντιμετώπιση των συμβάντων αρμοδιότητάς του. Ο συντονισμός των παραπάνω δυνάμεων θα γίνεται από το Ολυμπιακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
Κατά την επιχειρησιακή φάση, το προσωπικό του Π.Σ. που θα εμπλακεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι: - 256 αξιωματικοί και - 2.182 πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Επίσης, κατά την περίοδο διεξαγωγής των Αγώνων, θα αναπτυχθούν και εποχούμενες περιπολίες, οι οποίες θα εκτελούνται με πυροσβεστικά περιπολικά οχήματα και μοτοσικλέτες. Συνολικά, στα μέσα που θα απαιτηθούν, κατά την επιχειρησιακή φάση, περιλαμβάνονται 185 οχήματα διαφόρων τύπων, καθώς και 2 πλοία, 5 ελικόπτερα και4 αεροπλάνα.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σε όλες τις εγκαταστάσεις και περιοχές, όπου θα διεξαχθούν αγωνίσματα ή θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα: - Ανάπτυξη συστημάτων πυροπροστασίας. - Εφαρμογή των κανονισμών και διατάξεων δομικής πυροπροστασίας. - Καταγραφή των επικίνδυνων χώρων. Στις λιμενικές εγκαταστάσεις, ειδικότερα, οι παράγοντες που έχουν ληφθεί υπόψη, για την εκπόνηση προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, είναι ο αριθμός των ελλιμενισμένων πλοίων ή σκαφών και η ιδιαιτερότητα του χώρου των λιμενικών εγκαταστάσεων.


ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για τον αρτιότερη κάλυψη της ασφάλειας των Αγώνων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει και θα ενισχύσει ουσιαστικά τη δράση και την αποτελεσματικότητά του, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετέπειτα.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που υλοποιείται ήδη, περιλαμβάνει:

- 735 οχήματα
- 7 πλοία
- 1 ελικόπτερο και
- 18 νέα κτίρια υπηρεσιών.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα αυτό θα ενταχθούν στον πυροσβεστικό μηχανοκίνητο, πλωτό και εναέριο στόλο, τα κάτωθι μέσα:

Α) Πυροσβεστικά Οχήματα Ειδικών Χρήσεων
- 2 βραχιονοφόρα οχήματα με βραχίονα ανάπτυξης >50μ
- 35 βραχιονοφορα οχήματα με βραχίονα 20 μ. και δεξαμενή αφρού 3 τόνων
- 2 βραχιονοφόρα οχήματα εκτόξευσης αφρού
- 12 κλιμακοφόρα οχήματα με μηχανοκίνητη κλίμακα ανάπτυξης 30 μ.
- 2 κλιμακοφόρα οχήματα με μηχανοκίνητη κλίμακα ανάπτυξης 50 μ.
- 6 πυρ/κά οχήματα περιβαλλοντικής προστασίας

Β) Πυροσβεστικά Οχήματα Μεσαίου Τύπου
- 47 υδροφόρα οχήματα 4Χ2, με δεξαμενή χωρητικότητας 2500 Lt
- 38 υδροφόρα οχήματα 4Χ2, με δεξαμενή χωρητικότητας 5000 Lt
- 73 υδροφόρα οχήματα 4Χ2, με δεξαμενή χωρητικότητας 1500 Lt

Γ) Πυροσβεστικά Οχήματα Παντός Εδάφους
- 34 υδροφόρα οχήματα 4Χ4, με δεξαμενή χωρητικότητας 1000 Lt
- 63 υδροφόρα οχήματα 4Χ4, με δεξαμενή χωρητικότητας 2000 Lt
- 51 υδροφόρα οχήματα 4Χ4, με δεξαμενή χωρητικότητας 5000 Lt
- 35 υδροφόρα οχήματα 6Χ4, με δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 Lt

Δ) Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού
- 50 επιβατικά τύπου Ι.Χ.
- 40 επιβατικά τύπου Βαν
- 40 επιβατικά Jeep
- 28 λεωφορεία
- 100 μοτοσικλέτες με ασύρματο

Ε) Οχήματα Βαρέως τύπου
- 6 βυτιοφόρα υγρών καυσίμων
- 5 φορτηγά άνω των 5 τόνων
- 8 γερανοφόρα

ΣΤ) Διασωστικά Οχήματα
- 20 οχήματα 4Χ4, με διασωστικό εξοπλισμό
- 20 ειδικά οχήματα σεισμών
- 4 οχήματα ομάδων υποβρύχιων διασώσεων
- 5 οχήματα κυνοφιλικών ομάδων διάσωσης
- 5 οχήματα ορειβατικών ομάδων Επιπλέον, για την ενίσχυση του επιχειρησιακού ελέγχου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προβλέπεται η συγκρότηση τεσσάρων (4) κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων.

Κλείνοντας, είμαστε σίγουροι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα με την τεχνογνωσία που διαθέτει και το σύγχρονο εξοπλισμό που προμηθεύεται, θα αντεπεξέλθει στο έπακρο στις απαιτήσεις μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης. Βέβαιο είναι ότι αυτή η υποδομή που θα δημιουργηθεί, θα το καταστήσει στο σύντομο μέλλον από τα πλέον σύγχρονα Πυροσβεστικά Σώματα του κόσμου.


 
 
 
 
Αρχική | | |