Αθήνα 11 Μαΐου 2006: Ομιλία του Αρχηγού Π.Σ.
Αντιστράτηγου Ανδρέα Κόη στα εγκαίνια
της έκθεσης - παρουσίασης εξοπλισμού του Π.Σ. "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2006"

Κύριε Υπουργέ,
κύριε Γενικέ Γραμματέα,
κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας,
κυρίες και κύριοι,

το Πυροσβεστικό Σώμα εν όψει της έναρξης της φετινής θερινής αντιπυρικής περιόδου, διοργανώνει για πρώτη φορά, μια αντιπροσωπευτική έκθεση - παρουσίαση, ανοικτή στο κοινό, των πυροσβεστικών του οχημάτων, των εναέριων μέσων καθώς και του ειδικού διασωστικού εξοπλισμού που διαθέτει για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και δύσκολων επιχειρησιακών του απαιτήσεων.

Μαζί μας επίσης βρίσκονται και οι άνθρωποι και τα μέσα των εθελοντικών πυροσβεστικών ομάδων, αυτών των ενεργών πολιτών που δίνουν με τον καλύτερο τρόπο, ουσιαστικό νόημα στο θεσμό της κοινωνικής συμμετοχής, δίνοντας μαζί μας, κάθε καλοκαίρι τον αγώνα για τη διαφύλαξη του εθνικού φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Παράλληλα τα στελέχη μας, το επόμενο τριήμερο, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες, για ζητήματα πρόληψης και προστασίας τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από άλλους κινδύνους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην νέα γενιά, τους μαθητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Τα νέα παιδιά που αποτελούν και την κοιτίδα από όπου θα προέλθουν αύριο, οι νέοι πυροσβέστες, οι εθελοντές πυροσβέστες, αλλά το κυριότερο οι σωστά ενημερωμένοι πολίτες, που θα γνωρίζουν και θα είναι προετοιμασμένοι να περιορίσουν την έναρξη των καταστροφών τουλάχιστο εξαιτίας της ανθρώπινης υπαιτιότητας.

Στην μεγάλη αυτή εκδήλωση, δώσαμε συμβολικά το όνομα του μυθικού "Προμηθέα", του Τιτάνα που έφερε τη φωτιά, αυτό το πρώτιστο στοιχείο του ανθρώπινου βίου και πολιτισμού, στον άνθρωπο.
Τη φωτιά που, όσο ευεργετική είναι όταν βρίσκεται υπό έλεγχο, τόσο περισσότερο καταστρεπτική γίνεται, όταν ξεφύγει από αυτόν, αφού μπορεί, μέσα σε λίγα λεπτά - ακόμη και δευτερόλεπτα - να αφανίσει ό,τι με κόπο πολλών ετών απέκτησε ο άνθρωπος.

Αυτή την αποστολή έχει αναθέσει η ελληνική Πολιτεία στο Π.Σ.
Και το Πυροσβεστικό Σώμα, σήμερα, μπορεί με σιγουριά να βεβαιώσει την ελληνική κοινωνία, ότι είναι καλά προετοιμασμένο για να τη φέρει με αποτελεσματικότητα εις πέρας.

Με ένα υπερσύγχρονο εξοπλισμό σε επίγεια, πλωτά και εναέρια μέσα, και με ένα άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο πυροσβεστικό προσωπικό μπορούμε να εγγυηθούμε την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών.
Σχεδιάζουμε με προσοχή, παρακολουθούμε την πυροσβεστική επιστήμη και τεχνολογία, αξιολογούμε τα δεδομένα τους και τα εντάσσουμε στις επιχειρησιακές, εκπαιδευτικές και εξοπλιστικές μας δράσεις.
Αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τόσο τους εθνικούς, όσο και τους κοινοτικούς πόρους θωρακίζοντας την πολιτική προστασία της πατρίδας μας και βελτιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Η παρουσία εδώ κοντά μας, και των ηγεσιών των πυροσβεστικών σωμάτων της Κύπρου, Σερβίας- Μαυροβουνίου, Τουρκίας, Αλβανίας, Ρουμανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποδεικνύει και μια άλλη δράση, του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος, τη δράση της υπηρέτησης του παγκόσμιου πυροσβεστικού ιδεώδες, δηλ. την συνδρομή για την αντιμετώπιση καταστροφών πέρα από τα σύνορα μας, όπου χρειάζονται τη βοήθεια μας. αι το έχουμε πράξει πολλές φορές μέχρι σήμερα και είμαστε έτοιμοι να το επαναλάβουμε όποτε μας το ζητήσουν.

Κύριε υπουργέ
Το Πυροσβεστικό Σώμα στην πάνω από 75 χρόνια πορεία του στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, έδινε πάντα τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα με τα στοιχεία της φύσης, τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες του ανθρώπου, τις αστοχίες των κατασκευών και ότι άλλο απειλούσε την ομαλή ροή της καθημερινότητας των συμπολιτών μας .
Με πρωτόγονα μέσα τότε, σαν την ιππήλατη αντλία που βλέπουμε απέναντι, μέχρι σήμερα που διαθέτουμε από τους πιο σύγχρονους πυροσβεστικούς εξοπλισμούς στον κόσμο, όπως η κλίμακα των 88 μέτρων, που θα δείτε σε λίγο να αναμετρείται με τον ουρανό, οι Έλληνες Πυροσβέστες συνεχίζουν με γνώση, επιδεξιότητα και αποτελεσματικότητα να είναι οι άνθρωποι της αντίθετης κατεύθυνσης .
Προστρέχουν στον τόπο της καταστροφής, για να προσφέρουν, όταν όλοι οι άλλοι τον εγκαταλείπουν.
Το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχίζει με συνέπεια και υψηλό επαγγελματισμό να διασφαλίζει τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας και να εγγυάται την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών του.