Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας
Πρώτη σελίδα
 
Ο Υπουργός Δ.Τ. κ. Βύρων Πολύδωρας απονέμει τιμητική διάκριση στον Ιωάννη Κοκκινάκη, απόγονο του Αλκιβιάδη Κοκκινάκη.

Εκδήλωση προς τιμήν του θεμελιωτή του Πυρ/κού Σώματος, Αλκιβιάδη Κοκκινάκη.

Αφιερωμένη στον Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, το θεμελιωτή του Πυροσβεστικού Σώματος, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στις 18 Δεκεμβρίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την οριστική αποχώρησή του από τις τάξεις του Σώματος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τους Προστάτες Αγίους του Π.Σ. «Τρεις Παίδες εν Καμίνω».

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Γ.Γ. του Υ.Δ.Τ. ο πρέσβυς ε.τ, κ. Κωστής Αιλιανός, ο κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Κούτρας Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Andrey Vdovin Ρώσος Πρέσβης, ο Βουλευτής του Π.Α.Σ.Ο.Κ. κ. Αγγελος Μανωλάκης, ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος, η φυσική ηγεσία και επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος ο Β' Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ.Αντιστράτηγος Δημήτριος Λαμπαδάκης, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, επίτιμοι Υπαρχηγοί του Π.Σ., ο κ. Νικολάος Γκαργκάνας Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρώην Υπουργός Δ.Τ. κ. Νικόλαος Γκελεστάθης, εκπρόσωποι και αντιπροσωπείες δοκίμων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, πολλοί συνταξιούχοι και εν ενεργεία συνάδελφοι και πλήθος κόσμου.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε για τη ζωή του Αλκιβιάδη Κοκκινάκη ότι πρόκειται για την πορεία ενός ανθρώπου του οικουμενικού ελληνισμού , η οποία ήταν αφοσιωμένη στην ευποιϊα, στον αλτρουϊσμό και στον συνάνθρωπο. Υπήρξε ένας επιστήμων, ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να αφοσιωθεί στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από τον επιστημονικό δρόμο, τη σοβαρή διοίκηση, την επιμέλεια, τη φροντίδα, το αξιόμαχο της μάχης με τη φωτιά, υπέρ του συνανθρώπου.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, επεσήμανε ότι ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης «δημιούργησε μια τομή στα πυροσβεστικά πράγματα της χώρας, αλλάζοντας τη μέχρι τότε δομή και οργάνωση της πυροπροστασίας - πυρόσβεσης και θεμελιώνοντας το σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα μιας Ελλάδας, που άρχιζε να βρίσκει το δρόμο της, ως σύγχρονο κράτος στην ιστορική πορεία».

Για τον Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, μίλησε ο Διευθυντής του Πυροσβεστικού Μουσείου, Επιπυραγός Τζοΐτης Αθανάσιος, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του τόσο στη Ρωσία, όπου γεννήθηκε, πραγματοποίησε μια λαμπρή σταδιοδρομία και έζησε ως το 1918, όσο και στην Ελλάδα, όπου από το 1929 έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Κατά την τελετή, απονεμήθηκε σε εκπρόσωπο της οικογένειας του Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, η «Διαμνημόνευση του Αστέρα της Αξίας και της Τιμής», ενώ στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τιμητική διάκριση, ως εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, της οποίας ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης διετέλεσε Διοικητής, κατά την περίοδο 1914 -1918.
Ο Ρώσος Πρέσβης  τόνισε ότι ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης υπήρξε μία ισχυρή προσωπικότητα που καλλιέργησε τη μακροχρόνια σχέση και καλή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών , Ρωσίας και Ελλάδας.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ορχήστρας του Ρωσικού Κέντρου Επιστημών και Πολιτισμού της Αθήνας.

Ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα, καθώς ήταν ο πρώτος που μερίμνησε για την εκπόνηση πυροσβεστικών διατάξεων, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του πυροσβεστικού εξοπλισμού, την εισαγωγή νέων μέσων κατάσβεσης όπως ο αφρός, τον καθορισμό των απαιτούμενων προσόντων των νέων Πυροσβεστών, τη συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση του πυροσβεστικού προσωπικού.

Ομιλία Υπουργού Δ.Τ..
Ομιλία Αρχηγού Π.Σ.
Ομιλία Διευθυντού Πυρ/κού Μουσείου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ