Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας
Πρώτη Σελίδα
Αριστερά: Ο κ. Γ. Βουλγαράκης κατά την απονομή του Μεταλλίου του Αστέρα Αξίας και Τιμής στον παλαίμαχο του Π.Σ. κ. Ι. Αναγνωστόπουλο.
Δεξιά: Ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Σμέτης κατά τη βράβευση του Πρόεδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Πανου Σόμπολου.

Διήμερος εορτασμός για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μνήμη των προστατών του.


Το Πυροσβεστικό Σώμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 75 χρόνων και τον εορτασμό της μνήμης των προστατών του πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις:

Α. Κεντρική εκδήλωση και δεξίωση για την 75χρονη πορεία του που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, για τους πεσόντες πυρ/στες την ώρα του καθήκοντος.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας Γεώργιος, οι Βουλευτές κ. Παπακώστα Κατερίνα, και κ. Κουντουρά Έλενα, ο Γ.Γ του Υ.Δ.Τ. κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Γ.Γ. Πολ. Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, οι Αρχηγοί Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γ.Ε.Ν, ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., της Π.Υ. Κύπρου, σύσσωμη η Φυσική Ηγεσία του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος καθώς και εκπρόσωποι από την πολιτική, προξενική, οικονομική, εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Στους παριστάμενους μίλησαν, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Αρχηγός του Π.Σ., Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Σμέτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν με το Μετάλλιο του Αστέρα της Αξίας και Τιμής, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, παλαίμαχοι του Π. Σ. που αποτέλεσαν τις ατμομηχανές, στην εξελικτική πορεία του Σώματος.
Το Μετάλλιο απονεμήθηκε στους:
- κ. Ιωάννη Αναγνωστόπουλο Πύραρχο ε.α., ο οποίος κατατάχθηκε το 1932 στο νεοσύστατο τότε Πυροσβεστικό Σώμα και έζησε από κοντά βήμα-βήμα, τη μεταβατική περίοδο της διοργάνωσης, ενός μικρού στην αρχή σχήματος, που σιγά- σιγά ενισχύθηκε, ενδυναμώθηκε και εξελίχθηκε στο σύγχρονο Πυρ/κό Σώμα. Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν όλοι οι απόστρατοι συνάδελφοι που χωρίς αμφιβολία έδωσαν τον καλύτερό εαυτό τους για την πρόοδο του Σώματος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά την ομιλία του

- κ. Κων/νο Γκίκα, 1ο Αρχηγό από τις Τάξεις του Π.Σ. Μέχρι τότε, οι Αρχηγοί προέρχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία. Ο κ. Γκίκας κατετάγη στο Π.Σ. το 1943. Υπηρέτησε σε διάφορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και για πολλά χρόνια σε επιτελικές θέσεις. Διετέλεσε Αρχηγός το χρονικό διάστημα από τις 23-11- 1975 έως 3-1-1978. Το Μετάλλιο παρέλαβε αντί αυτού, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Π.Σ. κ. Δημήτριος Γεωργίου.

Επίσης η ίδια τιμητική διάκριση που είναι η πλέον σημαντική και απονέμεται σε Έλληνες πολίτες για διακεκριμένες υπηρεσίες προς το Πυροσβεστικό Σώμα, απονεμήθηκε από τον Αρχηγό του Π.Σ., στον εκλεκτό δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Πάνο Σόμπολο, ο οποίος για πολλά χρόνια στηρίζει και αναδεικνύει με αντικειμενικότητα το έργο του Π.Σ.

Β. Στις 17 Δεκεμβρίου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμήθηκε, από το Πυροσβεστικό Σώμα, η μνήμη των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων του.


Στην Αθήνα, η καθιερωμένη τελετή δοξολογίας πραγματοποιήθηκε στις 11:00, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλου. Ο Αρχηγός του Πυρ/κού Σώματος κ. Χρήστος Σμέτης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διπλή σημασία της φετινής γιορτής, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη της μέγιστης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας θα αποτελέσει συνεχή πρόκληση για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Στον εορτασμό παρέστησαν ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γ.Γ. Πολ. Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, οι Αρχηγοί Γ.Ε.ΕΘ.Α., Γ.Ε.Σ, ΕΛ.ΑΣ, της Π.Υ. Κύπρου, σύσσωμη η Φυσική Ηγεσία του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί, αντιπροσωπείες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας καθώς και πολλοί συνταξιούχοι και εν ενεργεία συνάδελφοι.